Babica vs. Sapík

Babica vs. Sapík

  • Datum vysílání: 05.09.2015 17:30
  • Skryté titulky: NE
  • Zvukový popis: NE
  • Pořad nevhodný do 18 let: NE

Když dva dělají jedno, není to vždycky totéž. Stejná sada základních surovin a zcela odlišná jídla. Veřejností milovaný kuchař Jirka Babica se vrací, ale nebude to mít vůbec jednoduché, na záda mu bude dýchat uznávaný nestor české gastronomie, kuchař Jaroslav Sapík (Premiéra)

KUŘE

JARNÍ KUŘE NA ŠALOTCE A TYMIÁNU

Babica vs. Sapík

2 baby kuřátka
šalotka
kořenová zelenina
česnek
čerstvý tymián
vinné listy
citron
slanina (zasyrova)
máslo, sluneč. olej, oliv. olej
bílé víno
cukr
brambory
hruškový kompot
brusinky

Kuřata posolíme, stehýnka obalíme plátky slaniny. Do kuřat dovnitř vložíme půlku česneku, větvičky tymiánu a pod kůži na prsou vtlačíme plátky másla. Do pekáče nalijeme sluneč. olej, přidáme máslo a pokrájenou šalotku. Na to naklademe mladé vinné listy a tymián. Přidáme kuřata a polijeme bílým vínem. Pečeme 45 min na 150°C.
Do pánve dáme olej a máslo, nasypeme nakrájenou kořenovou zeleninu a procukrujeme. Osolíme, přidáme pokrájenou šalotku a kuličky syrových brambor. Chvíli restujeme, přidáme výhonky z vinné révy a citrónovou šťávu.

KUŘE S CIBULOVO ČESNEKOVOU JOGURTOVOU MARINÁDOU

1 kuře
1 citrón
chilli paprička
4 cibule
6 zelených paprik
3 str. česneku
červená paprika, majoránka, mletý kmín
listová petržel, čerstvé oregano
0,5 l řeckého jogurtu
15 omytých brambor
sluneč. olej, máslo
sůl, pepř

Kuřeti vyřízneme páteř a rozčtvrtíme. Zakapeme šťávou z citronu, osolíme, posypeme sladkou paprikou a vše vetřeme do kuřete.
Spojíme 2 pokrájené česneky, jogurt, 2 cibule najemno, mletý kmín, sůl a máme marinádu. Do ní vložíme porce kuřete. Do pekáče dáme přepůlené umyté brambory, papriky a cibuli pokrájenou na větší kousky, 1 stroužek česneku, osolíme a posypeme sladkou paprikou a majoránkou. Přidáme kuřecí porce v marinádě. Posypeme čerstvým oreganem a polijeme slunečnicovým olejem. Pečeme 45 nim na 190°C, podléváme zbytkem marinády rozředěným s vodou.
Na ozdobu si na pánvičce lehce orestujeme na másle chilli papričku na kolečka, nudličky zelené papriky a pokrájenou listovou petrželku.

Rychlovka Jirka
KUŘECÍ ŠPÍZ S JABLKEM A SEZAMEM NA MEDU

2 kuřecí prsa
čerstvý zázvor
2 jarní cibulky
2 jablka
olej, máslo
miska sezamu
sůl
med
mladé špenátové listy
jablečný ocet

Kuře a jablka pokrájíme na kostky, maso osolíme, střídavě napichujeme na špíz. Zprudka opečeme na oleji, otočíme, přiklopíme a pečeme. Vyndáme. Do výpeku přidáme 1,5 lžíce másla, na to sezamové semínko, strouhaný zázvor, 2-3 lžíce medu, jablečný ocet a 0,5 dcl vody. Redukujeme. Osolíme, vrátíme špízy a otáčíme, aby se obalily směsí. Přihodíme kousky jarní cibulky.

Rychlovka J. Sapík
SALÁT Z UZENÉHO VEPŘOVÉHO JAZYKU

uzený vepř. jazyk
sterilované cibulky a kapie
cukr, sůl
olej, ocet
pažitka, plochá petržel
česnekové klíčky
plnotučná hořčice
rajský protlak
chilli pyré

Jazyk oloupeme a nakrájíme na nudličky.
Smícháme sluneč. olej, 1,5 lžíce hořčice, rajčatový protlak, vyšlehané chilli pyré, sůl, trochu cukru, ocet a máme dresink. Vyšleháme, zakápneme olejem. Přidáme jazyk, nasekanou petrželku, kapii, cibulky a promícháme.